ODLIČNE VESTI ZA SRBIJU: Devizne rezerve naše zemlje porasle za 648 miliona evra

Tokom 2020. godine devizne rezerve su očuvane na adekvatnom i stabilnom nivou – povećane su za 113,2 miliona evra, čime je dodatno ojačana otpornost domaćeg finansijskog sistema na potrese iz međunarodnog okruženja.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve, devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, na kraju decembra iznosile su 11,1 milijardi evra.

– Na povećanje deviznih rezervi u decembru uticali su u najvećoj meri prilivi po osnovu privatizacije Komercijalne banke – 395 miliona evra i aktivnosti NBS neto kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu – kažu u NBS. – Dodatni doprinos većem nivou deviznih rezervi dali su neto prilivi po osnovu donacija, efikasnog upravljanja deviznim rezervama i ostalim osnovima. Navedeni prilivi višestruko su nadmašili odlive po osnovu pomenutog neto razduženja države, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i po drugim osnovima i u potpunosti su amortizovali negativan uticaj tržišnih faktora.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru iznosio je 693,5 miliona evra i bio je za 135,1 milion evra veći nego u prethodnom mesecu. U 2020. godini u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6.565,7 miliona evra.

U decembru, kao i u 2020. godini, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u decembru neto kupila 170 miliona evra. U 2020. godini, Narodna banka Srbije je radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, a u uslovima znatno pojačane globalne neizvesnosti usled krize izazvane pandemijom, neto prodala 1.450 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije